donderdag 11 augustus 2011

Schone schijn

Het is verheugend, die mediabelangstelling voor het Brunssumdamtoernooi. Uitzendingen op diverse radiostations, de twee regionale dagbladen laten zich evenmin onbetuigd. Dammen in de schijnwerpers, de organisatie geniet. Maar schijn bedriegt.

Onze huidige maatschappij is veranderd, onze maatschappij is economisch geworden, onze maatschappij moet scoren. Geld in het laatje, dat geldt ook voor de vrienden van het nieuws.
Ik denk met veel plezier terug aan de zomer van 1977. In het hoge noorden speelden twaalf internationale helden een damtoernooi. In het predigitale tijdperk fietste ik naar de stad, kocht in de kiosk voor één gulden twee landelijke dagbladen. In elke krant een uitgebreid rondeverslag aangevuld met een grootmeesterlijke analyse. Damliefhebbers smulden.
Ik denk dezer dagen met extra veel plezier terug aan deze gouden tijd van de damverslaggeving. Nu is daar nog amper iets van over.

Op de sportredactie van een modern dagblad schoolt een groepje verveelde verslaggevers bijeen. Voorbij de grote zomerevenementen is een sportpagina vullen een heuse tour de force. Maar gelukkig, er dient zich spontaan een onderwerp aan, dankzij een wereldrecordpoging heeft een van de sportscribenten het gewaagd de Brunnahal te betreden. En wat hij daar zag, beantwoordde allerminst aan het geijkte beeld. Er zaten daar zelfs meisjes te dammen. Heuse babes aan zet! Het cliché aan duigen, de damwereld op z’n kop. Een heel leuk onderwerp voor Mia uit Schinnen en Wiel uit Limbricht. Een sfeerverslag, twee foto’s erbij, ziezo, weer een pagina gevuld. Maar over het dammen geen woord. Gespeend van enige kennis van zaken doet de journalist zijn ding. In tijden van collectieve hersenverweking verkoopt dat het beste, hij bedient de argeloze lezer gemakzuchtig en veiligheidshalve van schone schijn.

Opmerkelijk dat ook de dammers zelf meer en meer afglijden naar nevenverschijnselen. Scheutig verhalen over voetbalshirtjes van combattanten in plaats van lustig strooien met interessante varianten. In de hal schuiven de schijven gespannen over het bord. Op de camping rolt de bal gezellig over het veld. De toernooiorganisatie is tevreden met de ruime aandacht voor het toernooi. Maar damliefhebber, wees op uw hoede. Het is niet meer dan schone schijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten