Sinds kort hebben we er weer een zender bij in ons reeds rijkelijk gevulde tv-aanbod. Eentje die louter aandacht schenkt aan de inwendige mens. Juist ja, de liefde van het televisieminnend publiek gaat door de maag. We kunnen ons de gehele dag smakelijk vergapen aan culinaire hoogstandjes, de klok rond met de koksmuts op. Ik vind het heerlijk.
Hoewel ik allerminst een keukenprins ben, vind ik het werk in de keuken plezierig om te doen. Ik schil, snijd, snipper, kruid, kook, bak, braad en schep op. En experimenteer zo nu en dan met een nieuw recept. Internet inspireert en sinds enige tijd dus ook de smulpapen van het culinaire net.
Ik kijk bijzonder graag naar de makkelijke maaltijd, de snelle gerechten, sober en voedzaam opgediend. De kok die met simpele middelen alledaagse ingrediƫnten smakelijk gaart. Ik geniet daar met volle teugen van en poog het rap na te koken. Maar er zijn ook van die sterren die koken op de vierkante millimeter. Ze gebruiken ingrediƫnten waar ik nog nooit van gehoord heb, ze verspillen er lustig op los in hun zucht naar perfectie. Ze draperen op vreemde vierkante borden flinterdunne stukjes vlees en vis op minuscule bedjes op smaak gebrachte groenten, ze hanteren gerei dat mijn bescheiden keuken nog nooit heeft gezien. En ze nemen woorden in de mond die ik als culinair barbaar voor andere zaken bewaar. Laat ik als jongen van de gestampte pot mijn positie samenvatten in een paar korte zinnetjes: op het bord gaat smaak voor schoonheid. Lekker stevig de papillen plezieren en de maag vullen. Rond en gezond. Daar sta ik vierkant achter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten