zaterdag 26 januari 2013

Smal


Onze regio is heerlijk om in te wonen. Naast het gezellige karakter van zijn bewoners en de glooiende landschappelijke pracht blijken er veel meer plezante etiketten te plakken. Zo hebben we volgens ons regionaal dagblad de meest Duitse stad van het land in ons midden en heeft de provinciale hoofdstad op een belendend gemeenteperceel het predikaat meest Vlaamse dan wel Franse oord van onze geliefde natie. Pronkjuwelen alom waarmee we in de strijd om internationale erkenning volop eer inleggen.
In mijn haast bedenk ik geen plek die meer aanspraak kan maken op internationale allure dan het kleurrijke Lviv-Lwow-Lemberg-Leopolis, een stad in Oost-Europa die het binnen de tijdspanne van één luttele eeuw presteerde om in maar liefst vier landen te liggen. Van Oostenrijk-Hongarije, via Polen en de Sovjet-Unie naar Oekraïne. Wij Limburgers ten zuiden van de smalle lijn Grevenbicht – Nieuwstadt doen daar dus niet veel voor onder.
Nu Europa smaller dreigt te worden als gevolg van Euro-echec, een Europabreed morrend Eurofoob electoraat, ja zelfs een mogelijke Britse uittreding, gaan we dadelijk nog de boot missen in onze prachtige regio. Want met onze internationale allure, onze kleurrijke culturele inborst en onze vrolijke economie gericht op nabijgelegen grensregio’s zijn wij niet alleen de Nederlanders, maar zelfs de Europeanen bij uitstek: een divers volk met een gezonde kijk op eigen regio en een reikhalzende blik over de grenzen heen. Daar waar de Fransen gerust een rode loper uitrollen bij de uittreding van de Britten, daar rollen wij met genoegen een bont tapijt uit voor de mogelijkheden die het internationale Europa ons biedt. En mocht het verenigde Europa een illusie blijken dan ervaren we spoedig Europa op z’n smalst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten