donderdag 8 november 2012

Knoppen


Aan de knoppen zitten. Een prachtig beeld natuurlijk en een dito metafoor om het fenomeen regeren te duiden. Na de verkiezingen sloegen knappe koppen snel de handen ineen, overbrugden met speels gemak de ideologische kloof om vervolgens gezamenlijk bij de knoppen aan te belanden: het grote regelpaneel van waarachter het land bestuurd kan worden. Maar naar mijn smaak zitten te veel mensen aan de knoppen, dat wil zeggen, hanteren te veel mensen deze uitspraak. En van gewoon aan de knoppen zitten, begint men plots aan alles te draaien wat los en vast zit. De regering zit eraan, de oppositie wil eraan en wij moeten eraan geloven. Maar het is wel onze eigen democratische keuze.
Het nieuwe regeren is de bevolking allerminst een zorg. Mediarekenmeesters wrijven zout in de open wonde en sommeren de bevolking op hun tellen te passen. De start is vals, klaagt zowel de voormalige alsook de popelende knoppendraaier. Naar hun mening slaat het compromis van het verse kabinet een gapende kloof in plaats van een stevige brug. Er komen procenten bij, maar er gaan vooral veel procenten af. Hardwerkende medelanders worden in de kou gezet. Reparatiewerkzaamheden zijn noodzakelijk om het broze akkoord overeind te houden. Maar het ideologische verschil tussen beide regeringspartijen biedt allerminst zicht op simpel herstel. Om het treffend in beeld te vangen: de knoppen zijn geïnstalleerd, maar de een wil linksom en de ander rechtsom draaien. Een netelige situatie.
De verdeeldheid wordt aldus gedemonstreerd. Linksdraaiende en rechtsdraaiende knoppen. Het bezorgde electoraat slaat de schrik koud om het hart. Men koos een verdeelde ploeg achter de knoppen en men vreest dat het land spoedig naar de spreekwoordelijke knoppen gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten