woensdag 6 februari 2013

Grootheidswaan


Een paar jaar geleden was ik op het eiland Rügen. Dit grootste eiland van Duitsland herbergt het grootste gebouw van Europa: badhotel Prora. Dit gebouwencomplex bevat een reeks van flatgebouwen van zes etages hoog met een lengte van maar liefst vijf kilometer. Nee, nog lang geen Chinese muur, maar een gebouw, uitgedrukt in kilometers betreft naar mijn smaak automatisch een megalomaan project. En dat is Prora ook. Het is het pronkstuk van de Kraft durch Freude-organisatie die werd opgezet door de Nazi’s met als doel goed burgerschap te belonen met een welverdiende vakantie. Even op adem komen aan de kust, lekker uitwaaien op het strand en tussendoor nog volop ruimte voor prachtige partijpropagandabijeenkomsten. Lekker de hersenen spoelen aan de Oostzee. Het project werd in de kiem gesmoord door de oorlog, het gebouw symboliseert de leegheid van de overspannen nationaal-socialistische ambities.
Overspannen ambities. Ook onze tijd kent grootschalige projecten, weliswaar anders van omvang en anders van toon, maar niettemin voldoende scheef om lang stand te houden. Zo is aan het begin van deze maand een bank ons gezamenlijk eigendom geworden met als reden dat deze bank geld investeerde in vastgoedprojecten die tot mislukken gedoemd waren. Projecten in Spanje maar ook projecten in eigen land.
Langs de snelweg bij Utrecht ligt het grootste gebouw van Nederland: winkelcentrum the Wall. Dit achthonderd meter lange rode monster is gefinancierd door de vastgoedtak van de bank. Nadat de hypotheeklasten niet meer op te brengen bleken, werd de bank de nieuwe eigenaar. Nu zijn wij dus gezamenlijk eigenaar van een grotendeels leegstaand project. De geschiedenis herhaalt zich, langdurige leegstand van een lelijke betonkolos. Wederom waardeloze leegheid als uiting van ongebreidelde grootheidswaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten