donderdag 7 maart 2013

Nieuws


Elke avond kijk ik trouw naar het nieuws, elke morgen lees ik met genoegen de krant. De media stellen me op de hoogte van het wel en wee in de wereld. Interessant, maar hoeveel nieuws beïnvloedt werkelijk ons leven van alledag? Natuurlijk, de economische malaise treft eenieder, maar de onheilstijding gebracht door het circus heeft meer een psychologisch effect. Het enige nieuwsbericht dat ons werkelijk tot actie maant is het weerbericht. Het bepaalt of we een regenjas aantrekken of dat we de warme trui thuis kunnen laten. Het verdere nieuws wordt slechts voor kennisgeving aangenomen.
En dan is er nog het nieuws dat gemaakt wordt. De loep van de journalist gaat op een detail dat aldus flink opgeklopt wordt. Maar nog mooier wordt het als het nieuws nieuws over het nieuws brengt. Een heus Droste-effect. Zo mochten we ons afgelopen week verbazen over het aftreden van een belangrijke nieuwslezeres. In de lijn van recente abdicaties kondigde ze alvast haar vertrek aan. Wat een gebeurtenis!
Het nationale plaatje van de klok van acht verschuift van voor naar achter de camera en gaat voortaan plaatjes in plaats van praatjes maken. Met haar vertrek sneeft de Gooise r snel. Nimmermeer uitspraken als ‘siehfuuhwehk in de wihwahbah’ Ik las in de krant al een hele pagina over haar opvolging. Speculaties alom. Ik stel voor dat we spoedig de boer opgaan om een aantal nieuwe kandidaten te werven die we in een nationale nieuwsverkiezing zelf mogen aanwijzen. Ik kies bij voorkeur een kandidaat uit een van de Maasdorpen Berg, Grevenbicht of Urmond. De rollende r in het nieuws als klinkend tegenwicht. Om vervolgens snel te wenden naar het weerbericht.

2 opmerkingen:

  1. Maaslanders hebben de rollende r, maar daarvoor zou je 'n mannelijke nieuwslezer moeten hebben.

    Wil je de fijnste, mooiste, leukste en lieftalligste nieuwslezeres, dan moet ze uit Simpelveld komen. Daar alleen, wonen de allerbeste. Van het hele land.

    Ken je provincie.

    BeantwoordenVerwijderen