vrijdag 9 maart 2012

Woordkeus

Tijdens een korte vakantie in ons land liepen we een winkel binnen gevuld met spullen die andere mensen niet meer nodig hebben. Een type winkel dat we kennen als kringloopwinkel, winkel in tweedehandsspullen of - minder bloemrijk - Rd4-winkel. We werden getroffen door de omschrijving die de zaak zelf aan de spullen gaf: welvaartsrestanten. Een prachtig woord dat de geest prikkelt omdat het een extra betekenis toekent. De taal verstrekt niet een louter prozaïsche naam, het versterkt daarenboven met een waardering. Dit fenomeen komen we op allerlei gebied tegen. We verhevigen, verlevendigen en verzachten graag zaken, feiten en gebeurtenissen. Desgewenst duiden we oorlog als conflict of de voetbalsport als oorlog. We geven gewone zaken een odeur van deftigheid, we gunnen alledaagse dingen meer gewicht, we lenen modern over de grens. Immers, een appartement in een staete of residence verkoopt beter, een interieurverzorgster verdient meer geld en een manager heeft meer macht.
De kracht en pracht van de taal is groot, het is heerlijk met woorden te werken en termen te bedenken. Wie geniet niet van een vloeiende zin, een vrolijk vers of een spitsvondige woordspeling? Maar in handen van onverlaten is taal een geslepen instrument om ons te misleiden. Bijvoorbeeld zoals bij mijn voormalige werkgever waar een ‘task force’ onder de noemer ‘samen sterker’ een fusie aangreep om de personele invulling zuinig op te schudden.
De mooie regio waarin wij wonen stond voorheen bekend onder de naam Oostelijke Mijnstreek. Toen het zwarte goud het onderspit moest delven werd deze naam gretig vervangen door het veel vriendelijker klinkende Parkstad. Hoogste tijd op onze hoede te zijn. Want met park wordt wagenpark bedoeld. En dat kan niet buiten een ring.

5 opmerkingen:

  1. En zo'n ring vind ik mooi. Al met al vermindert dat de overlast van veeeeeel, heeeeeeeel veel bewoners die nu langs de gebruikte wegen wonen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aha! Nimby. Het belangrijkste argument om meer asfalt te regelen. Meer asfalt leidt tot meer autogebruik en tot meer overlast. En dat in een krimpregio!?

      Verwijderen
    2. Dat meer asfalt leidt tot meer autogebruik is wel heel erg kort door de bocht en ook nergens bewezen.
      Daarnaast zou ik zeggen júist in een krimpregio. Al met al zorgt de ringweg voor minder overlast in dicht bevolkte woongebieden én zorgt er voor dat die wel makkelijk (en sneller dan tegenwoordig) te bereiken zijn.
      Ook het relatief grote industriegebeuren in de hoek Brunssum / Landgraaf heeft dan een snellere aansluiting lángs woonwijken.

      Verwijderen
    3. Woordkeus in een reactie: 'Kort door de bocht' is een modieuze zinswending, om die reden gebruik ik deze niet zo graag. Maar in dit verband wel aardig natuurlijk. :-)
      De redenering juist in een krimpregio getuigt van het megalomane denken zoals we dat kennen van onze bestuurders. Telkens weer deze fout. Ik zag afgelopen week een interessante documentaire over een hippisch centrum in Drenthe. Maankwartier is een eigen versie, Avantis toont aan hoe misplaatst en achterhaald het grootschalige projectdenken is. Juist Avantis als prima bereikbaar industrieterrein, maar totaal miskukt project 'bewijst' dat we terughoudend moeten zijn.
      Laat de Parkstad lekker krimpen. Koester wat we hebben en geniet van de rust, ruimte en natuur. Nu het nog kan!
      Over woordkeus gesproken. Industriegebeuren vind ik een wel heel erg griezelige. Tot slot: ik wil dit 'discussiegebeuren' graag voortzetten, maar niet met een Anomniem iemand. Gegroet!

      Verwijderen
  2. "toen het zwarte goud het onderspit moest delven" ... Een prachtige woordspeling Frank

    BeantwoordenVerwijderen